LIMA KAFFIRCitrus x hystrix, lima kaffir jest ciernistym krzewem pochodzącym ze wschodniej Azji. Liście o charakterystycznym kształcie klepsydry, przyjemnie pachnące. Kwiaty bardzo aromatyczne. Owoce zielone, wyróżniają się silnie pomarszczoną, wyboistą skórką. Osiągają niewielkie rozmiary do 4 cm średnicy. Liście i skórka owoców są szeroko stosowana w kuchni azjatyckiej. Nadają potrawom charakterystycznego aromatu, podobnego do trawy cytrynowej. Liście często są suszone i dodawane do potraw jak liście laurowe lub jedzone na świeżo. Ponadto sok z owoców, skórka oraz liście stosowane są na przeziębienia, do pielęgnacji skóry głowy, poprawienia wyglądu włosów i odstraszania owadów.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy w ciepłej wodzie 25-26°C ( temperatura początkowa ) przez 24h następnie wysiewamy na głębokość 1 cm . Ziemia gotowa do cytrusów. Stanowisko słoneczne. Stale utrzymujemy lekką wilgotność podłoża . Kiełkowanie następuje w przeciągu miesiąca, czasami dłużej.
2 NASIONA