KAKAOWIEC
Theobroma cacao, kakaowiec właściwy należy do rodziny ślazowatych, pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych obu Ameryk. Jest niewielkim drzewem lub krzewem do 4-8 m wysokości. Liście wieczniezielone, podłużne, skórzaste, osiągają 20-30 cm długości. Kwiaty różowe, niewielkie, wyrastają bezpośrednio z pnia i gałęzi. Owoce podłużne do 25 cm długości, w kształcie ogórka, okryte grubą łupiną, zawierają 20-60 płaskich nasion, pogrążonych są w słodkim, aromatycznym miąższu. Nasiona są głównym składnikiem czekolady, podczas gdy miąższ jest stosowany w niektórych krajach, do przyrządzania orzeźwiającego soku. Każde ziarno zawiera znaczną ilość tłuszczu (40-50%) w postaci masła kakaowego, używanego w kosmetyce. Ich najbardziej znany aktywnym składnikiem jest teobromina, związek podobny do kofeiny.
UPRAWA
Nasiona nie wymagają wstępnego przygotowania. Wysiewamy je na głębokość 5mm do ziemi torfowej. Ustawiamy w miejscu słonecznym , gleba stale wilgotna, utrzymać temperaturę na poziomie 30 stopni C inaczej nasiona zgniją. Młode roślinki nie tolerują przesuszenia. Kakaowiec to dość ciężka do wyhodowania roślinka.
1 NASIONO