TAMARILLO
Cyfomandra grubolistna (synonimy: tamarillo, pomidor drzewiasty, zgrabka grubolistna, zgrabka burakowata) Cyphomandra betacea roślina należąca do rodziny psiankowatych. Rodzime tereny występowania to Ameryka Południowa obecnie uprawiana również w Ameryce Północnej. Owoce jadalne dochodzące do 8cm, koloru czerwonego. Miąższ galaretkowaty o bardzo ładnym zapachu. Roślinka osiąga w warunkach naturalnych wielkość małego drzewa, bardzo łatwa w uprawie domowej. W dobrych warunkach owocowanie może nastąpić już w drugim roku uprawy. Tamarillo jest jednopienne.
UPRAWA
Nasiona moczyć przez 24h w gorącej wodzie ( 30 stopni C ). Wodę można wymieniać co 12h. Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu na głębokość do 3-4mm. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 25-28°C. Gleba z dodatkiem perlitu lub włókna kokosowego będzie dobrym rozwiązaniem ( pH 5 - 8.5 ). Glebe można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 14-100 dni. Młode roślinki potrzebują stale lekko wilgotnego podłoża. Zimą podlewanie należy ograniczać. W okresie zimowym najbardziej odpowiedni zakres temperatur to 16–18 °C. Młode roślinki ustawiamy w miejscu lekko zacienionym aby promienie słoneczne nie poparzyly im liści. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
5 NASION