UGNI MOLINAE
Ugni molinae "Chilean Cranberry Shrub", zwana taże chilijską gujawą lub truskawkowym mirtem, jest niewielkim zimozielonym krzewem z rodziny mirtowatych. Dorasta do 2 m wysokości. Uprawiana jest głównie do celów ozdobnych. Ma wyjątkowo dekoracyjne liście. Są owalne, błyszczące i aromatyczne. Latem rozwijają się małe, bujne, jasnoróżowe kwiaty o zapachu truskawek. Niewielkie, fioletowo czerwone owoce są bardzo smaczne i przypominają w smaku truskawkę, osiągają 15 mm średnicy. Mogą być jedzone na surowo lub gotowane. Prażone nasiona mogą być używane jak kawa zbożowa, a liście parzone jak herbata. Wytrzymuje temperatury do -12 C.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy namoczyć w ciepłej wodzie przez 6 godziny. Wysiewać do ziemi zmieszanej z piaskiem w stosunku 2:1, o pH 5,6-6,5. Przykryć niewielką warstwą piasku, postawić w ciepłym miejscu i nie doprowadzić do wyschnięcia. Kiełkowanie od tygodnia do ośmiu.
5 NASION