CASSIA GRANDIS
Cassia grandis jest pięknym drzewem o parasolowatej koronie osiągającym 20 m wysokości. Liście pierzastozłożone z 20 par okrągłych listków, u góry zielone i bordowe poniżej. Niezwykłe kwiaty, początkowo czerwone, blednące w odcienie pastelowego różu i pomarańczy,
pochłaniają całe korony w porze kwitnienia. Owocem jest długi strąk do 40 cm ze słodkawym miąższem otaczającym nasiona. Choć powszechnie uważane jest za drzewo ozdobne, posiada wiele właściwości leczniczych. Owoce leczą anemię, mają pikantno słodki smak i mimo dziwnego serowego zapachu są uwielbiane przez dzieci. Sok z liści leczy choroby skóry. W Ameryce Łacińskiej popularny jest drink z Cassia. Miąższ i nasiona gotowane są przez 20 min, a następnie schładzane i podawane.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem delikatnie matujemy pilnikiem do paznokci i moczymy 24h w ciepłej wodzie. Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu o pH 5,5-7 na głębokość do 1cm. Zachować temperaturę 25-30 stopni C, ziemia stale wilgotna. Stanowisko słoneczne. Kiełkowanie następuje w ciągu 15-100 dni.
5 NASION