JABUTICABAMyrciaria cauliflora jest wolno rosnącym, krzewem lub małym, nisko rozgałęzionym drzewem o gęstej koronie, dorastającym do 12 m. Pochodzi z Brazylii. W pełnym rozkwicie jabuticaba uderza pięknem i ilością biało kremowych kwiatów. Jest doskonałym przykładem kauliflorii – zjawiska wyrastania kwiatów z pnia i gałęzi. Kwitnie nawet do 5 razu w ciągu roku. Owoc jest ciemno-purpurowo czarny ze smacznym, białym, słodkim miąższem podobnym do winogron. Może być spożywany na surowo lub zostać wykorzystany do wyrabiania dżemów, soków i win.
UPRAWA Nasiona przed wysiewem należy namoczyć w ciepłej wodzie przez 12h. Następnie wysiewamy do ziemi o pH 5.5 - 6.5 na głębokość 2-3 mm. Stanowisko o jak największym nasłonecznieniu, podlewanie regularne. Zachować wysoką wilgotność powietrza i stałą temperaturę 27 stopni C. Kiełkowanie od miesiąca do trzech.2 NASIONA