MAgNOLIA GRANDIFLORA
Magnolia grandiflora, zwana również magnolią południową, jest średniej wielkości, wiecznie zielonym drzewem dorastającym w naszych warunkach do 6 m wysokości. Pochodzi z południowo wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Posiada okazałe, biało kremowe kwiaty i ogromne błyszczące, skórzaste, ciemnozielone liście, które czynią go jednym z najwspanialszych drzew ozdobnych na świecie. Kwiaty pachną słodko z delikatnym cytrynowym akcentem, pojawiają się od kwietnia do maja, osiągają średnicę 15 cm. Fioletoworóżowy owocostan zdobi roślinę przez resztę roku. Magnolia wytrzymuje temperatury do -15 C.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem stratyfikujemy w temperaturze około 5°C przez 2-3 miesiące. Następnie wysiewamy do mieszanki torfu i piasku (2:1). Zachowujemy stale lekko wilgotną glebę. Stanowisko sloneczne, podlewanie regularne. Kiełkowanie następuje po 3-14 tygodniach. Magnolie najlepiej rosną w miejscach zasłoniętych od wiatru, stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Gleba żyzna, o odczynie lekko kwaśnym. Młode okazy wrażliwe na mrozy. Większe okazy sadzimy w dole wypełnionym przygotowaną wcześniej żyzną ziemią zmieszaną z obornikiem lub torfem. Glebę wokół obkładamy korą lub torfem, aby utrzymać właściwą wilgotność gleby oraz ochronić korzenie przed przemarzaniem. Przy przesadzaniu uważamy aby nie uszkodzić korzeni, gdyż są bardzo kruche. Od marca do początku lipca roślinkę możemy dokarmiać nawozami mineralnymi wieloskładnikowymi. Na zimę obok młodych sadzonek usypujemy kopczyk z trocin lub kory, a całą manolie okrywamy workiem lub słomą.
3 NASIONA