ELAEIS GUINEENSIS - PALMA OLEJOWA "Tenera"
Elaeis guineensis ( Tenera ) - palma olejowa wywodzi się z terenów Afryki Zachodniej, obecnie również uprawiana w Malezji . Dorasta do 30 m wysokości , smukły pień zakończony liściastym pióropuszem. Pierwsze owoce pojawiają się po 3 latach w warunkach naturalnego występowania!. Owocostany sięgają do 50kg wagi , składają się z około 2100 owoców wielkości moreli z których w późniejszym czasie wyrabia się olej.
UPRAWA
Przed wysiewem nasiona należy wymoczyć w gorącej wodzie przez 48h (termos) później można jeszcze lekko spiłować skorupkę pilniczkiem. Wysiewamy na głębokość 2-krotną nasiona .Kupno gotowej ziemi do palm będzie najlepszym rozwiązaniem. Zachowujemy temperaturę 25°C - 30°C, stale wilgotna gleba. Kiełkowanie trwa od 2 -6 miesięcy. Obowiązkowo pamiętamy o wysokiej doniczce do palm. Stanowisko w pełnym słońcu. Podlewanie regularne ale w małych ilościach.
1 DUŻE NASIONO