JUJUBA
Jujuba pospolita (Ziziphus jujuba) – niewielkie drzewo bądź krzew z rodziny szakłakowatych. Najczęściej spotykany w Indiach, Himalajach i Chinach. Liście jajowate posiadają ciernie, opadają na zimę. Niewielkie kwiaty koloru zielonkawego zebrane w baldachokształtne kwiatostany. Owoce czerwonawe, kulistego kształtu, dojrzewają późną jesienią i osiągają do 3cm długości. W smaku przypominające jabłko, w kulturze Azji suszone owoce nazywane są chińskimi daktylami. Można je również spożywać na surowo, gotowane bądź w marynacie.
Bardzo popularna w naturalnej medycynie chińskiej, pomaga na:
-lepsze funkcjonowanie wątroby
-zwiększa odporność systemu immunologicznego
-łagodzi schorzenia nowotworowe
-działa antystresowi i przeciw biegunce
-pomaga na zapalenie gardła i oskrzeli
-leczy kołatanie serca, bezsenność i nadmierne pocenie się
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy lekko spiłować pilniczkiem do paznokci. Następnie namoczyć w ciepłej wodzie przez 24h i wysiać do ziemi o ph 6,1 -7,5 na głębokość 1 cm. Stanowisko słoneczne, zachowujemy stale lekko wilgotną glebę. Kiełkowanie od miesiąca do czterech. Mrozoodporność do minus 18 stopni C.
2 NASIONA