ACEROLAMalpighia glabra L. potocznie nazywana acerolą bądź wiśnią z Barbados pochodzi z obszarów Ameryki Północnej, Ameryka Środkowa i północna część Ameryki Południowej. Malutkie drzewko osiągające do 2 metrów wysokości w domowej uprawie znacznie mniejsze, dające się formować na bonsai. Kwiaty koloru różowego , pięknie pachną wabiąc owady. Owoce małe czerwone podobne do wiśni, w smaku kwaśne ale o soczystym miąższu. Wytwarza się z nich orzeźwiające napoje, soki jak i spożywa na surowo. 100 g owoców zawiera 1400–2500 mg witaminy C. Jest to rekordowa liczba wśród roślin owocowych uprawnych.
UPRAWANasiona przed wysiewem należy namoczyć w ciepłej wodzie przez 1h. Następnie wysiewamy powierzchownie przysypując milimetrową warstwą ziemi. Gleba o pH 6.5-7.5 . Acerola nie toleruje kwaśnej ziemi. Do kiełkowania potrzeba dużo światła słonecznego i stałej wysokiej temperatury podłoża (29- 33 stopni C). Podlewanie regularne , nie przesuszać gleby. Owoce pojawiają się po 3-4 latach uprawy. W sprzyjających warunkach kwitnie i owocuje przez cały rok.5 NASIONA ( nasiona ze stycznia 2016)
Zdjęcie nadesłane przez kupującego