GRANATOWIEC
Punica granatum L. – drzewo należący do rodziny krwawnicowatych występujące na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego.Granatowiec hodowany był już wieki temu, najstarsze wzmianki o uprawie pochodzą z Sumeru sprzed ponad 3000 lat p.n.e. Roślina osiąga w warunkach naturalnych maksymalnie 5 metrów. W domoej uprawie znacznie mniejsza, dodatkowo dająca się kształtować na formę bonsai.Kwiaty obupłciowe koloru czerwonego o licznych pręcikach z pomarańczowoczerwonymi nitkami. Owoc pokryty skórzaną łupiną, przypomina duże jabłko. Nasiona otoczone są jadalnymi, soczystymi, galaretowymi osnówkami. W starożytności granatowiec uznawany był za symbol płodności a kwiat za symbol miłości. Do dziś w Grecji spotyka się rzucany owoc granatowca pod nogi nowożeńców.
UPRAWA
Nasiona wymoczyć w ciepłej wodzie 25-26°C przez 12h. Przed tym można je lekko spiłować pilniczkiem. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Następnie wysiewamy na głębokość 1cm i zachowujemy temperaturę 25°C. Ziemia lekka, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem włókna kakosowego o pH 5,6-6, obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Okolo 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Stanowisko słoneczne bądź w półcieniu z dala od przeciągów i wiatru. Kiełkowanie od miesiąca do trzech. Na jesieni granat traci część liści należy wtedy przenieść go do miejsca z temperaturą 15-18 C.
20 NASION