LICZI
Liczi chińskie (ang. lychee, leetchee), zwane również śliwką chińską, gatunek drzew tropikalnych pochodzący z Kambodży, Wietnamu i Filipin. Obecnie uprawiany w wielu krajach o cieplym klmacie. Długowieczne drzewo o żółtozielonawych kwiatach i owocach podobnych z kształtu do truskawek o twardej skórce. Owoce liczi mają przepyszny, delikatny, słodki smak. Śmiało można je zaliczyć do najsmaczniejszych owoców na świecie. Z owoców wyrabia się kompoty i syropy można je dodawać do sałatek, lodów, bitej śmietany bądź suszyć w całości lub spożywać na surowo.
UPRAWA
Przed wysianiem nasiona moczymy w ciepłej ( 30 stopni C ) wodzie przez około 4 godziny. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Wysiew na głębokość 1,5cm do ziemi o pH 4,5-6 może być z dodatkiem perlitu lub włókna kokosowego. Zachowujemy temperaturę 25-28°C. Doniczka obowiązkowo z warstwą drenażu. Ziemię można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Stanowisko słoneczne bądź w półcieniu z dala od przeciągów i wiatru. Kiełkowanie od 2 tygodni do trzech miesięcy. W naszym klimacie na zewnątrz może być przenoszona wyłącznie w okresie letnim. Nie wystawiać na działanie wiatru. Podlewanie regularne, nie przesuszać gleby. PAMIĘTAJ aby nasiona egzotyczne kiełkowały muszą mieć odpowiednią temperaturę gleby, powietrze i wilgoć/wodę.
2 NASIONA