CEJLOŃSKI AGREST
Dovyalis hebecarpa, Kitembilla albo Ketembilla, to roślina z rodzaju Dovyalis, rodzima dla terenów Sri Lanki i południowych Indii. Niewielki drzewo bądź krzew o jadalnych ciemnopurpurowych jagodach. Jagody osiągają średnicę 2-3 cm są bardzo soczyste z kwaskowatym posmakiem przypominające w smaku agrest. Dlatego też można spotkać się z nazwą Cejloński agrest. Owoce spożywane na surowo bądź używane do wyrobów dżemów.
UPRAWA
Nasiona namoczyć w ciepłej (30°C) wodzie przez 24h. Następnie wsadzić na głębokość 0,5cm do ziemi (pH 6-6,5). Doniczkę postawić w ciepłym słonecznym miejscu. Stale utrzymywać temperaturę powyżej 25°C. Okres kiełkowania waha się w przedziale 30-90 dni. Podlewanie regularne ale w małych ilościach.
5 NASION