KARAMBOLA
Oskomian pospolity (Averrhoa carambola L. ) – gatunek tropikalnego drzewa z rodziny szczawikowatych. Rodzime tereny występowania to Malezji, wyspa Jawa. Obecnie również spotykany w Ghanie, Oceanii, Brazylii, Gujanie. Potocznie nazywany karambolą lub gwiaździstym owocem. Karambola osiąga w warunkach naturalnych do 8 m wysokości w uprawie domowej nie przekroczy metra. Liście podobnie jak u mimozy reagują na dotyk jak i "śpią" w nocy. Niewielkie owoce z pięcioma podłużnymi żebrami po przecięciu przypominają gwiazdę.
Jadalne, mają słodko-kwaśny smak o soczystym miąższu bez włókien. Spożywane na surowo , dodawane do surówek, sałatek. Kwaśniejsze okazy wykorzystywane są do dżemów, sosów czy też wyrobów win.Roślina wyłącznie do uprawy w domu, nielubiąca przeciągów.
UPRAWA
Nasiona namoczyć w ciepłej (30°C) wodzie przez 24h. Następnie wsadzić na głębokość 1cm do ziemi z domieszką torfu . Musi być kwaśne ph (4,5-5). Doniczkę postawić w ciepłym słonecznym miejscu .Stale utrzymywać temperaturę powyżej 24°C. Okres kiełkowania waha się w przedziale 20-90 dni . Podlewanie regularne. Roślina nie toleruje przewiewów.
2 NASIONA