CYTRYNIEC CHIŃSKI
Schisandra chinensis – roślina z rodziny cytryńcowatych, pochodząca z górskich terenów Rosji i Chin. Cytryniec to pnącze dorastające do 15 metrów w warunkach naturalnych. Liście eliptyczne o długości 10 cm po potarciu bardzo ładnie pachną. Owocem jest grono składające się z 10-30 czerwonych jagód o średnicy 1cm. Zakwitanie następuje od maja do czerwca, kwiaty są rozdzielnopłciowe. Schisandra znajduje ogromne zastosowanie w lecznictwie naturalnym. Owoce zawierają witaminy C i E, zwiększają zdolności do wysiłku umysłowego i fizycznego. Ponadto niwelują zmęczenie i poprawiają ostrość widzenia w nocy. Również stosowana do wyrobów konfitur i dżemów . Sok może służyć jako świetny dodatek do win. Natomiast z liści można robić napar zastępujący herbatę.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy namoczyć w ciepłej wodzie przez 6 dni (25 stopni C). Następnie mieszamy nasiona z lekko wilgotnym piaskiem i przechowujemy w temperaturze pokojowej przez miesiąc. Co jakiś czas sprawdzamy czy piasek jest nadal lekko wilgotny. Kolejnym punktem jest stratyfikacja nasion w temperaturze 5 ( w lodówce). Jak nasiona zaczną wypuszczać kiełki przesadzamy do ziemi torfowej. Roślina jest mrozoodporna więc jak troszkę podrośnie możemy przesadzić na miejsce stałe.
10 NASION