BYLICA - PIOŁUN
Bylica piołun to wieloletnia, mrozoodporna roślina należąca do rodziny astrowatych. Posiada dość charakterystyczną budowę. Łodygi mają pokrój wzniesiony, rozgałęziony (czasem tworzą kępy) i dorastają do 1m wysokości. Piołun wytwarza drobne, niepozorne kwiaty rurkowe o barwie żółtej, zebrane w koszyczki. Kwitnie od lipca do sierpnia. Owocem jest niełupka. Bylina występuje w warunkach naturalnych w Polsce, jest pospolitym chwastem na polach i ogrodach. Można ją również spotkać nieużytkach, polanach i skarpach. W ziołolecznictwie, medycynie i gastronomii ceniona ze względu za zawarte w niej związki goryczkowe (gorzkie glikozydy: absyntyna, artabsyna, anabsyntyna), związki kumarynowe (izofraksydyna, skopolina, kalikantozyd), olejek eteryczny (1,3 -2 % zawartości, w tym pinen, absyntol, felandren, tujon, tujol, kadinen, azulen, chamazulen, cyneol), kwasy organiczne, żywice, flawonoid artemitynę, witaminę C) ziele używany jest do wyrobu korzennego wina – wermutu oraz do wyrobu wódki piołunówki (absynt). Posiada specyficzny, mocny aromat i gorzki smak. Zalecane miejsca słoneczne, otwarte, nieosłonięte od wiatru. Lubi lekkie i suche gleby. Wysiew w odstępach 20cm. Zbiór latem, w chwili pojawienia się pierwszych pąków.
UPRAWA
Opis wysiewu na opakowaniu.
0,3 GRAMA NASION ( opakowanie producenta )