LAGENARIA SICERARIA
Tykwa pospolita, kalebasa (Lagenaria siceraria ) – gatunek jednorocznych, pnących roślin tropikalnych z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Gatunek pochodzi z Afryki, ale obecnie rozprzestrzenił się w wielu tropikalnych rejonach świata. Pnącze o jagodowatych, zielonych owocach, osiągających długość do 80 cm. Są jajowate lub cylindryczne. Młode są zielone, dojrzałe stają się żółte lub brązowe. Miąższ zawiera liczne spłaszczone nasiona. Tykwa to jedna z najstarszych, znanych roślin uprawnych ( 12 tysięcy lat temu ). Miąższ młodych owoców jest jadalny, spożywany jako warzywo. Jeśli występuje gorzki miąż, to owoc może być trujący. Skorupa dojrzałych owoców drewnieje i po wysuszeniu używa się jej do sporządzania naczyń do gospodarstwa domowego.
UPRAWA
Wysiew do pojemników luty-marzec. Po ostatnich przymrozkach przesadzamy do gruntu. Najlepsze warunki będą pod folią. Przed wysiewem nasiona moczymy w letniej wodzie przez 12h ( 35 stopni C ). Czas kiełkowania jest różny od tygodnia do 5. Wszystko zależne od warunków jakie zapewnimy. Nasiona wysiewamy na 1cm głębokości. Ziemia lekka, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem perlitu, obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Decyzja należy do Ciebie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz/dwa na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Podlewanie regularne w okresie wiosny, lata. Gleba stale wilgotna, ale nie mokra. W okresie wiosny-lata użyć nawozu do roślin zielonych.
Cena za 3 NASIONA