SESAMUM INDICUM
Sezam indyjski (Sesamum indicum L.), znany także jako sezam wschodni, kunżut, łogowa wschodnia – gatunek jednorocznej rośliny oleistej z rodziny połapkowatych. Występuje tylko w uprawie. Nasiona sezamu indyjskiego zawierają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych oleinowego oraz linolowego. Nasiona są bogatym źródłem mikro i makroelementów. Posiadają znaczne ilości niacyny. Z nasion otrzymuje się jadalny olej sezamowy. W cukiernictwie służy do wyrobu chałwy i ciastek – sezamków. Z kwiatów sezamu otrzymuje się olejek eteryczny. Olej sezamowy łagodzi dolegliwości skórne, wzmacnia włosy i paznokcie, zmiękcza i nawilża skórę.
UPRAWA
Nasiona w marcu wysiewamy do pojemników. Wysiew powierzchowny, lekko dociskamy palcami nasiona. Gleba żyzna, dobrze przepuszczalna. Kiełkowanie od tygodnia do miesiąca. Po ostatnich przymrozkach przesadzamy do gruntu. Miejsce ciepłe, w pełnym słońcu. Gleba stale wilgotna.
5 NASION