PAULOWNIA ELONGATA
Paulownia rodzima dla terenów Chin, północnego Laosu i Wietnamu. Uprawiana szczególnie w Japonii i Korei. Drzewa liściaste dorastające do 12–15 m wysokości, liście wielkie od 15 do 40 cm. Kwiaty koloru fioletowo-białego pojawiają się wczesną wiosną. Roślina ma wysokie zdolności odradzania się z korzenia. Przyrost paulowni na przedziale trzech lat. W zimniejszych regionach kraju będzie on wolniejszy.
UPRAWA
Nasiona nie potrzebują wstępnego przygotowania. Czas kiełkowania jest różny od tygodnia do 4 miesięcy. Wszystko zależne od warunków jakie zapewnimy. Nasiona wysiewamy na 0,1 cm głębokości. Ziemia lekka, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem dobrze przepuszczalnego piasku o 5,5-7 pH obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Decyzja należy do Ciebie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz/dwa na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Podlewanie regularne w okresie wiosny, lata. Gleba stale wilgotna, ale nie mokra. W okresie wiosny-lata użyć nawozu do roślin zielonych. 2 letnie okazy możemy przesadzić na miejsce stałe. Najlepiej słoneczne i ciepłe.
CENA ZA 25+ NASION