HOWENIA SŁODKA
Hovenia dulcispotocznie nazywana japońskim drzewem rodzynkowym. Główne tereny występowania to Japonia, Chiny, Korea. Howenia w warunkach naturalnych osiąga do 20 m wysokości. Liście lekko sercowe dość sporych rozmiarów bo nawet do 15cm. Owocem są 6-8mm jagody koloru czarnego. Howenia słodka zawiera substancję zwaną dihydromyricetyna. Dihydromyricetyna hamuje działanie alkoholu na mózgowe receptory GABAA przez co nie dopadnie nas senność, nie zaznamy spowolnienia aktywności mózgu, nasza zdolność do komunikowania się pozostanie taka sama a co najważniejsze rano nie dopadnie kac.
UPRAWANasiona przed wysiewem poddajemy 30 dniowej stratyfikacji w temperaturze 5 stopni C następnie należy namoczyć je w ciepłej wodzie ( 30 stopni C) przez około 12h. Wysiewamy na głębokość 3mm do gleby piaszczystej bądź ilastej (pH 6,7- 8). Najlepszy okres wysiewu to początek wiosny. Preferuje stanowiska nasłonecznione, podlewanie regularne. Kiełkowanie od 15 dni do sześciu miesięcy. Możliwa uprawa w naszym klimacie na dworze ale trzeba pamiętać o okryciu na zimę.5 NASION