MUSA YUNNANENSIS
Musa yunnanensis, powszechnie znany jako Bananowiec Yunnan lub Banan z dzikiego lasu. Głównie spotykany w górskich lasach tropikalnych, jest odporna na cień i mróz, a także wrażliwa na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Największe osobniki w warunkach naturalnych osiągają ponad 5m wysokości. Górna powierzchnia liści jest niebieskawa, choć ich spód jest czerwonawy. Owocami żywią się słonie, nietoperze i różne ptaki. Jedna z najbardziej mrozoodpornych odmian musa.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy lekko spiłować, a następnie wrzucić do ciepłej wody ( początkowa temperatura 30 stopni C ) na 24-48h. Przez ten czas skorupka nasion powinna zmięknąć, a to powinno przyspieszyć kiełkownie. Czas kiełkowania jest różny od 3 tygodni do wielu miesięcy. Wszystko zależne od warunków jakie zapewnimy. Nasiona wysiewamy na 2-3cm głębokości. Ziemia lekka, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem włókna kakosowego, o neutralnym pH obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Okolo 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Podlewanie regularne w okresie wiosny, lata. Gleba stale wilgotna, ale nie mokra. Liście można spryskiwać, byle nie w pełnym słońcu. Małych bananowców nie nawozimy ( takie 2-3 miesiące). Można w okresie wiosny-lata użyć nawozu do roślin zielonych. Bananowiec zimujemy w temperaturze ok. 8°C (+ / - 5). Możliwe usychanie części liści.
CENA ZA 3 NASIONA