FICUS RACEMOSA
Figowiec groniasty (Ficus racemosa L.) – gatunek rośliny z rodziny morwowatych. Naturalnie rośnie w Chinach, Indiach, Nepalu i Sri Lance. Bardzo popularny w wielu rejonach świata. Drzewo o luźnej i nieregularnej koronie.Owocem jest figa koloru pomarańczowo-czerwonego. Gatunek długowieczny o pędach zawierających sok mleczny. Liście i owoce wykorzystywane są w medycynie ludowej w Indiach. Sadzony jako drzewo ozdobne. Kwitnie od maja do lipca.
UPRAWA
Przed wysianiem nasion lekko podlewamy glebę. Na niej układamy nasiona, a następnie przysypujemy milimetrową warstwą ziemi. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 22-25°C. Gleba z dodatkiem perlitu lub włókna dobrze przepuszczalnego piasku drobnoziarnistego ( pH 5 - 8.3 ). Glebe można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 10-95 dni. Młode roślinki potrzebują stale lekko wilgotnego podłoża. Zimą podlewanie należy ograniczać. W okresie zimowym najbardziej odpowiedni zakres temperatur to 16–18 °C. Stanowisko słoneczne. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
10 NASION w torebce ( drobne )