JODŁA BALSAMICZNA
Jodła balsamiczna (Abies balsamea ) – gatunek drzewa należący do rodziny sosnowatych. Nazwa gatunkowa pochodzi od jasnej, delikatnej żywicy wytwarzanej przez pień. Główne tereny występowania to Ameryka Północna. Zimozielone drzewo, o wąskiej stożkowej koronie. Igła potarte wytwarzają balsamiczny zapach. Szyszki osiągają długość około 8cm i są koloru ciemno-purpurowego. Z żywicy wytwarza się balsam kanadyjski używany w optyce. Jodła balsamiczna głównie uprawiana jest jako roślina ozdobna. Mrozoodporna.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczmy w letniej wodzie ( 25 stopni C ) przez 24h. Następnie umieszczamy je w torebce strunowej, wypełnionej leciutko wilgotnym w 1/3 drobnoziarnistym piaskiem albo wermikulitem. Wsadzamy w chłodne miejsce ( 0-5 stopni C ) miejsce np: lodówka. Co tydzień otwieramy torebkę, aby zapewnić lepszą wentylacje powietrza. Po 4 tygodniach nasiona przesadzamy do doniczki. Lubi gleby lekko kwaśne, wilgotne i zasobne w składniki pokarmowe. Wysiew powierzchowny, można nasiona przykryć 3 milimetrową warstwą ziemi albo wermikulitu. Doniczkę ustawiamy w miejscu ciepłym i słonecznym. Glebę zachowujemy stale lekko wilgotną. Zbyt duża wilgotność może spowodować gnicie nasion. Najlepiej rośnie na pół cienistych lub słonecznych miejscach. Roślina wytrzymała na mróz (nawet na surowe zimy). Kiełkowanie jest różne i trwa od 3 tygodni do nawet ponad roku. Wysiew dla cierpliwych.
3 NASIONA