LIWISTONA CHIŃSKA
Liwistona chińska (Livistona chinensis) – gatunek roślin należący do rodziny arekowatych (Arecaceae) pochodzący z południowej Japonii, Tajwanu i południowych Chin. Strefy mrozoodporności 9-11. W naturalnych warunkach może osiągnąć wysokość do 15 metrów. Liście wachlarzowate, duże. Kwiaty obupłciowe koloru żółtego. Owoce niebieskozielone długości około 2cm. Roślina głównie uprawiana ze względu na swoje walory ozdobne. Uprawiana nawet w cieplejszych rejonach Anglii.
UPRAWA
Przed wysiewem nasiona należy lekko spiłować, a następnie wymoczyć w ciepłej wodzie ( 30 stopni C ) przez 48h. Wysiewamy na głębokość 2-krotną nasiona. Kupno gotowej ziemi do palm będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli nie mamy jej pod ręką to ziemia lekka, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem włókna kakosowego i perlitu, obowiązkowo z warstwą drenażu będzie w sam raz. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Okolo 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Podlewanie regularne w okresie wiosny, lata. Zachowujemy temperaturę 25°C. Kiełkowanie trwa od 2-7 miesięcy. Obowiązkowo pamiętamy o wysokiej doniczce do palm. Stanowisko w pełnym słońcu.
5 NASION