OLIWKA EUROPEJSKA
To ładnie ukształtowane wiecznie zielone drzewo z gęstą koroną jej połyskujące liście występują w kolorze od szaro-zielonego do ciemno-zielonego. Kora szorstka, czasem łuszcząca się. Kwiaty lekko pachnące, białozielone. Jej owoce zbliżone wyglądem do popularnej w sklepach czarnej oliwki. Szeroko rozpowszechniona w Afryce, Arabii i Indiach często występuje w pobliżu zbiorników wodnych np. na brzegu strumienia. Poza jadalnymi owocami także liście spożywane są w sałatkach, przyrządza się też z nich herbatę. Toleruje temperatury od -5 do +45stopni. Dobrze będzie rosła na stanowisku ciepłym i osłoniętym od wiatru.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy w gorącej wodzie przez 48h ( termos) następnie wysiewamy na głębokość około 1,5cm . Ziemia uniwersalna. Stanowisko słoneczne. Kiełkowanie oliwki może być piekielnie długie od miesiąca do 2 lat !
3 NASIONA