JESION MANNOWY
Jesion mannowy (Fraxinus ornus) – gatunek drzewa z rodziny oliwkowatych. Występuje naturalnie na terenie Europy Południowej i Środkowej oraz w Azji Zachodniej (Liban, Syria, Turcja). Obecnie uprawiany w wielu krajach, również w Polsce. Drzewo o pierzastych, jajowatych liściach. Kwiaty zebrane w szczytowych wiechach. Od czasów biblijnych manną nazywano słodki sok wypływajacy z niektóych drzew. Był w postaci zestalających ziarenek. W 1927 Włochy zastrzegły nazwę manny wyłącznie dla jesiona mannowego. Sama manna z owego drzewa ma wiele cudownych właściwości leczniczych i odżywczych.
UPRAWA
Nasiona zazwyczaj są głęboko uśpione. Na początku moczymy je w wodzie o temperaturze 25 stopni C przez 12h. Następnie poddajemy stratyfikacji ciepłej przez okres 2-4 tygodni. Najlepiej stratyfikacji dokonać w woreczku strunowym dodając do nasion wermikulit albo piasek drobnoziarnisty (musi być lekko wilgotny). Nasiona nie mogą się ze sobą stykać. Co 2 dni możemy otwierać torebkę aby wymienić powietrze. Temperatura w woreczku musi mieć okolo 20 stopni C. Jeśli coś zacznie kiełkować to przesadzamy do doniczki, a jeśli nie, to przechodzimy do fazy drugiej czyli stratyfikacji zimnej. Wkładamy nasiona tym razem do lodówki aby mialy stałą temperaturę 5 stopni C. Doglądamy do woreczka co tydzień. Okres stratyfikacji zimnej, to 3 miesiące. Po tym czasie nasiona przesadzamy do ziemi o pH 5-6 na głębokość 1cm. Kiełkowanie powinno nastąpić od 2 tygodni do 2 miesięcy. Po 2 latach można przesadzić na miejsce stałe w ogrodzie. Rośnie na stanowiskach słonecznych i półcienistych.
5 NASION w torebce