MASSONIA ECHINATA
Massonia to rodzaj bulwiastych bylin z rodziny Asparagaceae. Pochodzi z południowej Afryki. Massonia wyrasta z podziemnych cebul. Dwa szerokie liście pojawiają się w tym samym czasie co kwiaty. Leżą rozlożone po obu stronach bulwy. Kwiaty ozdobne, zapylane przez gryzonie. Do uprawy domowej jako roślina ozdobna.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy w ciepłej ( 25 stopni C ) wodzie przez 2h. Następnie wysiewamy do mieszanki ziemi uniwersalnej z żółtym piaskiem lub żwirkiem w proporcji 50:50. Może być z dodatkiem perlitu, bądź włókna kokosowego, albo gotowa ziemi do kaktusów i sukulentów. Wysiew powierzchowny, lekko dociskamy nasiona do ziemi palcami. Ziemię można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Zapewniamy stałą temperaturę na poziomie 22-27 stopni C. Kiełkowanie od 14dni do trzech miesięcy. Roślina czuje się dobrze w bezpośrednim nasłonecznieniu. Latem może przebywać na zewnątrz w miejscu słonecznym, ale osłoniętym od wiatru. Wymaga podlewania regularnego w okresie od kwietnia do października, w okresie zimowym podlewanie należy ograniczyć.
5 NASION w torebce