MIECHUNKA PERUWIAŃSKA
Miechunka peruwiańska (Physalis peruviana L.) – gatunek byliny z rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie spotykana w wielu innych regionach świata. W Polsce czasami uprawiana. Potocznie nazywana: rodzynek brazylijski, jagoda inkaska, jagoda peruwiańska, miechunka jadalna, wiśnia peruwiańska. Roślina w bardzo dobrych warunkach może osiągnąć metr wysokości. Owocem jest okrągła i pachnąca jagoda. Owoc posiada dużo białka, węglowodanów, wapnia, żelaza, fosforu, a także witaminy C, A, B1,B2,B3.
Miechunka znajduje duże zastosowanie w kuchni przy wyrobie: dżemów, konfitur, galaretek i nalewek. Dodawana do sałatek i ciast.
UPRAWA
Przed wysiewem nasiona moczymy 12h w letniej wodzie ( 30 stopni C ). Następnie wysiewamy do doniczek na głębokość 2-3mm w okresie od stycznia do marca. Po ostatnich przymrozkach możemy młode roślinki przesadzić do gruntu. Nie ma specjalnych wymagań co do gleby. Kiełkowanie do miesiąca. Miejsce słoneczne, jasne i osłonięte od wiatru. Na zimę możemy zabrać kłącza do domu. Możliwa uprawa w doniczce przez cały rok.
0,2g NASION w torebce producenta