BENINKAZA SZORSTKA
Beninkaza szorstka, beninkaza woskodajna, woszcza szorstka (Benincasa hispida ) – gatunek rośliny tropikalnej z rodziny dyniowatych. Wykorzystywana od stuleci w Azji jako warzywo. Bardzo szybko rosnąca roślina płożąca o długich pędach i dużych szorstkich liściach. Owoce mogą osiągnąć długość 60cm i są owalne, zielone, pokryte woskiem i malutkimi włoskami. Beninkaza znalazła ogromne zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Może być bardzo długo przechowywana, bo nawet do 12 miesięcy dlatego w Chinach nazywana jest "Zimowym melonem". Dodawana do zup i gulaszy. Nadzienie do ciasteczek chńskich. Wyrabia się z niej popularny napój o wyrazistym słodkim smaku, zwany "herbatą z melona zimowego". Prażone nasiona są również jadalne.
UPRAWA
Nasiona wysiewamy w marcu -kwietniu do pojemników. Kiełkowanie następuje po 1-4 tygodniach. Młode rośliny potrzebują dużo światła w przeciwnym razie się wyciągną. Młode rośliny wrażliwe na przelanie. W połowie maja rozsadę przesadzamy do gruntu. Dołek wypełniam obornikiem ale może być też kompost. Po wszystkim przykrywam je agrowłókniną. Nawozimy nawozem azotowym np: mocznik, saletra. W okresie suszy nie zapominamy o podlewaniu.
3 NASIONA