DIOSPYROS NIGRA
Diospyros nigra potocznie nazywany owocem budyniu czekoladowego lub czarnym jabłkiem mydlanym. Tropikalne drzewo owocowe pochodzi ze wschodniego Meksyku, Karaibów, Ameryki Środkowej i Kolumbii. Roślina wrażliwa na mróz, ale toleruje lekkie przymrozki. Liście są eliptyczne - podłużne, zwężane na obu końcach, ciemnozielone, błyszczące. Na jednym drzewie mogą występować kwiaty męskie i rzęskie, ale nie muszą. Owoce średnicy 6-11 cm z niejadalną, żółto-zieloną skórą. Niedojrzałe owoce są trujące.
UPRAWA
Nasiona pred wysiewem moczymy w letniej wodzie ( 35 stopni C ) przez 24h. Następnie wysiewamy na głębokość 2 cm. Okres kiełkowania wynosi około 3 - 4 tygodnie. Doniczke ustawiamy w miejscu jasnym i ciepłym ( powyżej 20 stopni C ). Rośnie we wszystkich rodzajach gleby, najlepiej w glebie lekkiej i przepuszczalnej, bogatej w materię organiczną (pH 6 - 7). Przez pierwsze 3-4 lata wzrost jest powolny. Rośliny są wrażliwi na suszę, ale odporne na wilgotne gleby. Przesadzanie co 2 lata. Młode roślinki chronimy przed wiatrem i przeciągami. Dorosłe okazy mogą przetrwać spadek temperatury do minus 2 stopni C.
1 NASIONO