BAOBAB AUSTRALIJSKI
Baobab australijski (Adansonia gregorii F.Muell.) – gatunek drzewa liściastego z rodziny ślazowatych. Jest jednym z najmniejszych gatunków bababu, nieregularnie ukształtowanym, często wielopniowy. Występuje wyłącznie w północno-zachodniej Australii. Roślina traci liście na zimę.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem delikatnie matujemy pilnikiem do paznokci i moczymy 2 dni w gorącej wodzie ( 40 stopni C ). Wodę można wymieniać co 12h. Można zastosować także zamiast moczenia płukanie bardzo gorącą wodą ( około 70 stopni C ). Tak przygotowane nasiona wkładamy do substratu na głębokość do 2cm. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Zachowujemy temperaturę 25-30°C. Gleba z dodatkiem perlitu i drobnoziarnistego piasku będzie dobrym rozwiązaniem. Stosujemy doniczki głębokie – minimum 9cm. Glebe można wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za ładnie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, a nie temperatury powietrza, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Kiełkowanie od 5-150 dni. Przy złych warunkach nasiono może obudzić się dopiero po roku. Ziemia stale lekko wilgotna. Stanowisko słoneczne. Na zimę traci większość liści. PAMIĘTAMY najważniejsze składniki aby nasiona kiełkowały to: odpowiednia temperatura gleby, powietrze, wilgoć/woda i światło ( to nie zawsze ).
2 NASIONA w torebce