GRUJECZNIK JAPOŃSKI
Grujecznik japoński, Katsura ( Cercidiphyllum japonicum ) – gatunek drzewa należącego do rodziny grujecznikowatych. Występuje w Chinach oraz Japonii. Obecnie występujący również w Polsce. Roślina mrozoodporna, dwupienna. Ze względu na atrakcyjne kwiaty i pięknie przebarwiające się liście Katsura uważana jest za jedno z najpiękniejszych drzew ozdobnych. Żółknące liście potrafią wydzielać aromat przyprawy do pierników lub karmelu, ale tylko póki są na gałęziach.
UPRAWA
Stratyfikacja zimna ( 5 stopni C ) poprawia % kiełkowania nasion. Przed stratyfikacją należy nasiona namoczyć 12h w letniej wodzie ( 25 stopni ) następnie poddajemy je stratyfikacji przez okres 2 tygodni. Tak przygotowane nasiona wysiewamy do ziemi o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym (pH 6-7). Wysiew powierzchowny, światło poprawia kiełkowanie nasion. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Zapewniamy stałą temperaturę na poziomie 23-26 stopni C. Kiełkowanie od 2 tygodni do 3 miesięcy. Nie zagrażają mu choroby i szkodniki. Młode roślinki okrywamy na zimę. Najlepiej rośnie w miejscach nieco ocienionych. Najlepsze efekty uzyskamy robiąc wysiew na wiosnę.
5 NASION w torebce