NIESZPUŁKA ZWYCZAJNA
Nieszpułka jest dużym krzewem lub niewielkim drzewem do 8 m. Pochodzi z południowo zachodniej Azji, ale zadomowiła się również w Europie. Liście przebarwiają się jesienią na kolor czerwony i są zrzucane. Owoce są charakterystyczne, o gruszkowatym kształcie, z zaschniętymi działkami kielicha. Świeże owoce można jeść na surowo, ale są twarde i kwaśne. Dopiero po pierwszych przymrozkach stają się miękkie, słodkawe i aromatyczne. Przypominają w smaku mus jabłkowy. Używane są do wyrabiania dżemów, win i kompotów.
Nieszpułka jest częściowo mrozoodporna w naszym klimacie. Wytrzymuje temperatury do -20 C. Najlepiej będzie się czuła w miejscach osłoniętych od wiatru, w pełnym nasłonecznieniu. W bardzo mroźne zimy młodym roślinom przyda się okrycie.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy namoczyć w ciepłej wodzie przez 48h. Następnie stratyfikujemy w temperaturze 5 stopni C np. w lodówce, przez 2 miesiące. Gleba żyzna o pH 6-7, dobrze przepuszczalna wodę. Kiełkowanie jest różne od miesiąca nawet do roku.
3 NASIONA