Wysiewamy stewie – Stevia rebaudiana


Stewia ( Stevia rebaudiana )- roślina z rodziny astrowatych. Pochodzi z
Brazylii  i Paragwaju. Obecnie jest uprawiana w wielu rejonach świata. Roślina o dużej zawartości związków słodzących przez co używana jest do słodzenia napojów i potraw. Stewiozyd który jest zawarty w stewii ma działanie około 300 razy większe od normalnego białego cukru. W roślinach zawartość stewiozydu szacuje się na około 10%. Stewia w porównaniu do tradycyjnego cukru charakteryzuję się bardzo niską kalorycznością. Spożywanie stewii powoduje obniżanie ciśnienia krwi posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Wysiew nasion:
Naturalną cechą stewii jest mała zdolność kiełkowania nasion. Dlatego bardzo ważnym czynnikiem będą jak najświeższe nasiona. Glebę o pH 4-5, dobrze przepuszczalną, lekką, dobrze podlewamy. Następnie układamy na niej nasiona dociskając je palcami i przysypując milimetrową warstwą ziemi. Optymalna temperatura  to 24-26 stopnie C. W bardzo dobrych warunkach  może zakwitnąć po 60-70 dniach. Stanowisko słoneczne. Nie przesuszamy gleby, zachowujemy ją stale lekko wilgotną.

Obecnie doleciała bardzo świeża dostawa stewii. Zachęcam do odwiedzenia sklepu www.nasionatropikalne.pl