Zaczyna się powoli sezon na wysiew pomidorów. Osobiście uwielbiam sadzić pomidory,gdyż ich smak jest sto razy lepszy od tych ze sklepów.
Pomidory można uprawiać w gruncie, szklarni, tunelach foliowych oraz w doniczkach na parapecie okiennym. Roślina preferuje miejsca osłonięte i dobrze nasłonecznione. Glebę przepuszczalną, zasobną w próchnicę. Gleba powinna być dobrze przekopana, najlepiej z dodatkiem obornika. Podlewanie regularne przy korzeniu, nie wysuszać gleby- należy unikać moczenia liści.Nawozimy od kwietnia do owocowania. Pomidory lubią nawozy z zawartością azotu, fosforu i potasu. Nie przesadzamy z dokarmianiem, gdyż może źle to wpłynąć na smak owoców. W okresie intensywnego wzrostu, rośliny należy nawozić raz na tydzień. Optymalna wilgotność powietrza dla pomidorów wynosi 60-65% przy wyższej mogą być problemy z pyleniem pyłku. Natomiast optymalna temperatura dla roślin to 22-28 stopni C w dzień i 17-22 stopni C w nocy. W uprawie tunelowej wyrastające pędy boczne usuwa się przez cały okres uprawy. Ciekawostką jest, że trzmiele są najlepszymi zapylaczami pomidorów.
PRZYGOTOWANIE SADZONEK
Nasiona pomidorów wysiewamy powierzchownie przysypując milimetrową warstwą ziemi.
Przed wysiewem można je pomoczyć godzinę w letniej wodzie ( 25 stopni C ), co przyspieszy kiełkowanie. Gleba o odczynie lekko kwaśnym ( pH od 5,5 do 6,5 ). Można dodać perlitu. Kiełkowanie następuje od 5 do 30 dni. Przy zbyt niskiej temperaturze może potrwać dłużej. Temperatura od wysiewu do skiełkowania wynosi 25-26 stopni C. Roślinki nadają się do rozsady po 6-8 tygodniach, więc najdogodniejszy termin do wysiewu to luty-marzec. Pierwszym etap rozsady następuje po 2 tygodniach, kiedy siewki mają wykształcone liścienie i ukazuje się liść właściwy – rośliny pikujemy do skrzynek (5×5). Gdy siewki mają trzy liście przesadzamy je do doniczek o średnicy 8-10cm. Przerośnięta bryła korzeniowa i wysokość 15-30cm to oznaka, że uzyskaliśmy bardzo dobre sadzonki.
A Wy jaki macie przepis na pyszne pomidory z ogródka albo balkonu?