Stewia – Zamiast cukierków! – Od nasionka


Stevia rebaudiana – roślina z rodziny astrowatych. Pochodzi z Brazylii i Paragwaju .Obecnie uprawiana w wielu rejonach świata. Roślina o dużej zawartości związków słodzących przez co używana do słodzenia napojów i potraw. Stewiozyd który jest zawarty w stevii ma działanie około 300 razy większe od normalnego białego cukru. W roślinach zawartość stewiozydu szacuje się na około 10%. Stewia w porównaniu do tradycyjnego cukru charakteryzuję się bardzo niską kalorycznością. Spożywanie stewii powoduje obniżanie ciśnienia krwi, posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Nasiona stewii zachowują zdolność kiełkowania około trzech miesięcy. Świeże nasiona również nie mają zbyt wysokiego poziomu kiełkowania bo około 7-10%. Wysiew równomierny na powierzchni ziemi. Lekko przygniatamy palcami. Możemy przysypać milimetrową warstwą ziemi. Stanowisko słoneczne , gleba o pH 4-5 – lekko wilgotna, dobrze przepuszczalna. Temperatura na poziomie 24 stopni C i po 14 dniach wyszło na świat kilka okazów:)

Nie miałem jeszcze okazji spróbować świeżych listków. Mam nadzieje, że się uda. Suszone jak najbardziej – bardzo smaczne. Stewio rośnij!