Orzech Macadamia – do pięciu razy sztuka


Wiecznie zielone drzewo z rodziny srebrnikowatych, odkryte w Australii przez botanika Waltera Hilla. Nazwa “Macadamia” nadana na cześć jego przyjaciela Johna McAdama. Dość efektowna roślina ze względu na skórzane liście. Owocami są bardzo smaczne orzechy, których jądro składa się w 77% z tłuszczów. Orzechy makadamia są silnie trujące dla psów.

 

Jest to kolejna moja próba ( pewnie z piąta) wysiewu tych smakowitych orzeszków. Nie będę ukrywał uwziąłem się ostro i nie odpuszczę. Na razie jedyny sukces to doprowadzenie do wypuszczenia korzonka. Niestety roślinka padła podczas zimy i nie wykształciła łodyżki. Szkół wysiewu mamy wiele, podstawa sukcesu to wybranie odpowiedniej. Oczywiście decyzja jest zależna od warunków jakie możemy zapewnić jak i od świeżości nasion. Stawiam, że obecne nasiona są świeże więc nie będę rozbijał skorupki ( przeważnie jak to robiłem to uszkadzałem nasionko i nici z tego były). Nasiona wysiałem na głębokość 2cm do ziemi o pH  6,1-6,5 ( mieszanka zwykłej ziemi z piaskiem w proporcji 70:30). Doniczkę ustawiłem na południowym oknie i przykryłem ją miniszklarenkę. Teraz pozostaje dbać aby gleba była lekko wilgotna. Może niedługo nadejdą ciepłe dni, co nie ukrywam strasznie by pomogło w wyhodowaniu tej wspaniałej roślinki. Inny sposób wysiewu to np: spiłowanie szlifierką skorupki ( tak ze 2mm). Jeszcze inny to całkowite jej rozbicie. Ale ja zostaje przy tym aż do skutku. Kiełkowanie jest dość długie więc
będę czekał do końca lata.