Artocarpus Heterophyllus – Jackfruit


Artocarpus Heterophyllus to gatunek rośliny z rodziny morwowatych. Potocznie nazywany drzewem bochenkowym. Pochodzi z Indii, obecnie uprawiany w wielu zakątkach świata. Bardzo popularny w Tajlandii, Malezji i Indonezji. Szybko rosnące drzewo o błyszczących liściach osiągających długość do 20cm, młode listki sprawiają wrażenie jakby lepiących. Owoce wyrastają prosto z pnia, osiągają 40–90 cm długość i mogą osiągnąć nawet 35kg wagi!!! Jedzone przeważnie na świeżo, suszone lub dodatek do lodów. Żółty lub różowy miąższ ma bardzo oryginalny smak.

Moje dwa okazy mają już prawie 2 lata i mam je od nasionek. Nie sprawiają większych problemów w uprawie. Wystarczy pamiętać o jasnym, słonecznym miejscu i regularnym podlewaniu. Po 3 miesiącach  pień już powinien robić się zdrewniały co znacznie ułatwia uprawę. W dalszych etapach musimy uważać na przędziorki gdyż potrafią ładnie oszpecić liście. Większy okaz ( 70cm) był atakowany właśnie przez nie, walka była długa i straciłem już nadzieje. Postanowiłem go przyciąć. Jak się okazało chlebowiec bardzo dobrze znosi przycinanie i dzięki temu ładnie się rozrasta. Tak więc korzyść była podwójna.
Nasiona jackfruit pojawiają się ze trzy razy do roku.