Acerola – Malpighia glabra – To trzeba mieć!


Malpighia glabra L. potocznie nazywana acerolą, bądź wiśnią z Barbados pochodzi z obszarów Ameryki Północnej, Ameryka Środkowa i północna część Ameryki Południowej. Malutkie drzewko, osiągające do 2 metrów wysokości, w domowej uprawie znacznie mniejsze, dające się formować na bonsai. Kwiaty koloru różowego, pięknie pachną wabiąc owady. Owoce małe, czerwone podobne do wiśni, w smaku kwaśne ale o soczystym miąższu. Wytwarza się z nich orzeźwiające napoje, soki jak i spożywa na surowo. 100 g owoców zawiera 1400–2500 mg witaminy C. Jest to rekordowa liczba wśród roślin owocowych uprawnych.

Przedstawiony okaz ma około roku. Wyhodowałem go z nasion. Jedno z trzech szczęśliwie wykiełkowało:) Początkowy wzrost aceroli jest bardzo powolny, prawdopodobnie roślina inwestuje w system korzeniowy. Po okresie 10-u miesięcy dość spore przyspieszenie we wzroście. Do obecnej chwili nie zanotowałem żadnych problemów w uprawie. Przędziorki chyba nie przepadają za acerolą, trzymały się z daleka. Podlewanie regularne, trzeba uważać aby nie przesuszyć gleby. Na zimę część liści może żółknąć i opadać.
Pozostaje czekać do pierwszego kwitnienia:)