STEWIA
Stevia rebaudiana - stewia – roślina z rodziny astrowatych. Pochodzi z Brazylii i Paragwaju .Obecnie Jest uprawiana w wielu rejonach świata. Roślina o dużej zawartości związków słodzących przez co używana jest do słodzenia napojów i potraw. Stewiozyd który jest zawarty w stevii ma działanie około 300 razy większe od normalnego białego cukru. W roślinach zawartość stewiozydu szacuje się na około 10%. Stewia w porównaniu do tradycyjnego cukru charakteryzuję się bardzo niską kalorycznością. Spożywanie stewi powoduje obniżanie ciśnienia krwi posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
UPRAWA
Nasiona wysiewamy równomiernie na powierzchni ziemi. Stanowisko słoneczne , gleba stale wilgotna ( pH 4-5, dobrze przepuszczalna , lekka ), optymalna temperatura to 24 stopnie C. W bardzo dobrych warunkach może zakwitnąć po 60-70 dniach. Naturalną cechą stewii jest mała zdolność do kiełkowania nasion!
10mg NASION ( opakowanie producenta )