PIGWOWIEC JAPOŃSKI
Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych (Rosaceae). Nieprawidłowo bywa czasami nazywany pigwą japońską. Pochodzi z Japonii. Niewielki krzew osiągający od 1 do 2 metrów wysokości. Kwiaty liczne, koloru łososio-czerwonego. Owoce pachnące i jadalne, dojrzewają w październiku.
Zastosowanie:
- sztuka kulinarna: owoce są twarde i kwaśne. Zawierają duże ilości witaminy C,
kwasów organicznych oraz polifenoli.
- jako dodatek do herbaty
-do wyrobu przetworów, dżemów, galaretek i nalewek
- jako piękny krzew ozdobny
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem należy poddać 3 miesięcznej stratyfikacji w temperaturze 2-4 stopni C. Ogólnie najlepsze efekty będą przy wysiewie nasion na początku wiosny. Jeśli zakupimy wcześniej nasiona, to możemy przedłużyć stratyfikacje. Pigwowce lubią glebę żyzną, przepuszczalną, bogatą w wapń. Stanowisko słoneczne, ciepłe oraz pół-cieniste. Roślina mrozoodporna.
10 NASION