CUCUMIS DIPSACEUS
Cucumis dipsaceus - potocznie nazywany ogórkowym jeżykiem jest pnączem osiągającym do 2m długości. Owoce są wartościowym suplementem do diety człowieka, ponieważ zawierają dużą ilość różnych aminokwasów i ważnych minerałów. Sok może być stosowany na zatrucia natomiast liście jako okład na rany. W naszym klimacie uprawiany jako roślina jednoroczna.
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starr_030202-0027_Cucumis_dipsaceus.jpg
UPRAWA
Nasiona wysiewamy w okresie luty- kwiecień do doniczek. Przed wysiewem należy je namoczyć w letniej wodzie przez 12h. Doniczkę ustawiamy w miejscu jasnym i słonecznym. Kiełkowanie następuje od tygodnia do miesiąca. Po ostatnich przymrozkach przesadzamy do tunelu foliowego lub pod gołe niebo. Również możliwy wysiew wprost do gruntu w okresie maj-czerwiec. Gleba żyzna, bogata w mikroelementy.
5 NASION