ALBICJA JEDWABISTA
Albicja jedwabista (Albizia julibrissin) - gatunek należący do rodziny bobowatych - podrodziny mimozowych. Naturalnie występuje w południowej i wschodniej Azji. Drzewo dorastające do 12m wysokości, ciemnozielona kora, liście pierzaste dorastające do 40cm długości. Kwiaty bladoróżowe wyglądające jak jedwabiste nici. Swoją popularność zyskało jako drzewo ozdobne, liście mają skłonności do zamykania się w nocy. Szeroka korona u starszych drzew sprawia, że albicja świetnie służy jako roślina zapewniająca cień w upalne dni. W kulturze Chin uważa się, że albicja pomaga uleczyć złamane serce.
UPRAWA
Nasiona przed wysiewem moczymy w ciepłej wodzie ( 35 stopni C ) przez 12h. Czas kiełkowania jest różny od 2 tygodni do 4 miesięcy. Wszystko zależne od warunków jakie zapewnimy. Nasiona wysiewamy na 0,3 cm głębokości. Ziemia lekka, dobrze przepuszczalna wodę z dodatkiem dobrze przepuszczalnego piasku o 4,6 - 5 pH obowiązkowo z warstwą drenażu. Można ją wyprażyć w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, aby pozbyć się wszelkich grzybów i szkodników. Około 15 minut w temperaturze 150 stopni C, gleba leciutko wilgotna. Piekarnik później nie pachnie za fajnie. Decyzja należy do Ciebie. Na doniczkę nakładamy mini szklarenkę, albo torebkę foliową. Pamiętamy aby zdejmować ją raz/dwa na dzień, coby nie zalęgła się pleśń. Taka osłonka pozwoli zachować stale lekko wilgotną glebę. W okresie jesieni i zimy parapety domowe nie są zawsze tak ciepłe jakby się wydawało. Pamiętamy, że nasiona do kiełkowania potrzebują odpowiedniej temperatury GLEBY, dlatego niezbędna może okazać się podgrzewana mata. Podlewanie regularne w okresie wiosny, lata. Gleba stale wilgotna, ale nie mokra. W okresie wiosny-lata użyć nawozu do roślin zielonych. Chronić od przeciągów.
10 NASION